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income of $77,254. This exceeded the 
income ceiling for qualification for fam­
ily allowance during the relevant period, 
which was $72,537. Nemer was asked to 
refund family allowance totaling $987 
paid from 23 April 1998 to 22 October 
1998, and fu rth e r paym ents w ere 
cancelled.

On review  the SSAT found that 
Nemer and her partner had reimbursed 
$6539 to their employer for the private 
use of the cars. It held such contributions 
to have the effect o f reducing the value 
of the car fringe benefits in calculating 
entitlement to family allowance. This 
meant that Nem er’s income was below 
the threshold.

AAT review
The AAT reviewed the relevant provi­
sions of the S o c ia l S e c u r ity  A c t  1991  (the 
Act), noting that income for a period in­
cludes the person’s adjusted fringe bene­
fit value for the period (s.83 8(4)); that an 
adjusted fringe benefit is the fringe ben­
efits value less $1,000 (S.1069-H25); 
and that an assessable fringe benefit in­
cludes a car benefit (s.lOA). It was ap­
parently not in dispute that Nemer and 
her partner had received a car benefit 
within the meaning o f s.1157C(1), and 
that it was not an exempt car benefit pur­
suant to S.1157D.

Section 1157K of the Act prescribed 
that the value o f car fringe benefits was 
to be worked out using a method state­
ment contained in S.1157L unless the 
Minister had determined an alternative 
valuation method under s. 1157M. As no 
such determ ination had been made 
S.1157L had to be applied. The AAT 
could find nothing in S.1157L to allow 
employee contributions to be offset.

On the additional information before 
it the AAT found that Nem er’s taxable 
income for 1997/98 was $35,539 and her 
p a r tn e r ’s w as $36 ,946 . A pply ing  
S.1157L the adjusted fringe benefits 
value was worked out to be $6563. 
These amounts totalled $79,048 which 
exceeded the threshold figure so Nemer 
was not entitled to receive family allow­
ance during the relevant period.

Formal decision
The AAT set aside the SSAT’s decision 
and decided that family allowance was 
properly cancelled and that a recover­
able debt of $987 was properly raised.

[K.deH.J

Family payment: 
request to pay on an 
estimate
SECRETARY TO THE DFaCS and 
BUTT
(No. 2000/623)

Decided: 20 July 2000 by
D.F. O ’Connor, H.E. Hallowes,
J.D. Campbell.

Background
A delegate of Centrelink raised two 
debts. The first debt of $3697.50 related 
to the period 1 August 1996 to 28 August
1997. The second debt o f $3298.40 re­
lated to period 11 September 1997 to 10 
September 1998. The amount of the first 
debt was varied by an authorised review 
officer to $1132.95.

Butt had four children, bom between 
July 1989 and February 1996. She had 
undertaken casual employment, on and 
off, during the past eight years. She re­
turned to casual employment in Janu­
a ry  1997. H er h u sb a n d  b ecam e  
self-employed, having bought a busi­
ness in early 1997. Butt filled in a range 
o f Centrelink forms estimating her in­
come. She had to anticipate the number 
of shifts she may work as a midwife and 
she obtained figures from her husband’s 
accountant before completing forms. 
She provided six different estimates dur­
ing the period 1 January 1996 to 1 July
1998. There was an unanticipated in­
crease in Butt’s income during the finan­
cial year ending 30 June 1997, when she 
di scovered an error in her level o f wages. 
She received a back payment of a few 
thousand dollars.

Butt was paid family payment on the 
basis of her estimates during the period 
August 1996 to September 1998. During 
these periods her combined taxable in­
come was more than 10% greater than 
the estimates provided.

Issues
Generally the issues were whether Butt 
was overpaid family payment and fam­
ily allowance (the Tribunal referred to 
both payments as family payment); and 
if  so, whether there was a debt. Further, it 
looked at whether part or all of the debt 
should be waived. Specifically the Tri­
bunal looked at the issue of whether, 
when an estimate of income is provided, 
there needs to be a request made to use 
the estimate in calculating the rate of 
family payment.

Legislation
Section 885 of the S o c ia l S ecu rity  A c t  
1991  (the Act) provides for a recalcula­

tion in the event o f an overestimate of in­
come, with s.891 of the Act setting the 
date of effect. Section 1069-H (as it was 
with effect from 1 January 1996) sets the 
appropriate tax year on which to calcu­
late the rate of family payment. Section 
1223 of the Act outlines when a debt 
arises in respect o f family payments and 
S.1237A contains the relevant waiver 
provisions.

The Tribunal noted:
The appropriate tax year to be considered 
when determining a claimant’s income in 
order to determine the rate of family pay­
ment payable for a calendar year is the in­
come for the tax year ending on 30 June the 
year before. It is referred to as the ‘base tax 
year’ (defined in S.1069-H13, later defined 
in S.1069-H14). However, if a ‘notifiable 
event’ occurs, and income in the calendar 
year in which the notifiable event occurs ex­
ceeds 110 per cent of the base tax year in­
come or is likely to exceed that amount, the 
base tax year changes to the notifiable event 
year (s. 1069-H 18 or s. 1069-H 19). When the 
notifiable event occurs, actual taxable in­
come may not be known, preventing an as­
sessment under s.l069-H 18. A person may 
give the Secretary an estimate of income for 
a tax year and in writing request the Secre­
tary to use the estimate in order to calculate a 
rate of family payment. However, if a per­
son anticipates a decrease in income, they 
can ask the Secretary to use an estimate of 
future income to increase the rate of family 
payment payable. On the other hand, if an 
event occurs which means that their income 
exceeds or is likely to exceed their base tax 
year income, the Secretary wants to know so 
that the rate of family payment payable can 
be reduced and recipients are not faced with 
a debt to repay to the Commonwealth. 

(Reasons, para. 13)

Relevant cases
The Tribunal reviewed two conflicting 
cases that have addressed the issue of es­
tim ates; S tu a r t  a n d  S e c r e ta r y  D S S  
(1998) 3(4) SSR  42, and S ecretary , D S S  
a n d  J o n es  (1998) 3(4) SSR  44. More re­
cently the issue o f whether estimates 
should be used to calculate the rate o f 
family payment was addressed in S e c re ­
tary, D F C S  a n d  D y so n  (2000) 4(3; SSR  
34. Similar calendar years were at issue 
in that case.

r

Department’s submission
The Department submitted that the infor­
mation provided by Butt could be charac­
terised as a request and even if no request 
was made by Butt that her estimate be 
used, ss.885 and 1223(3) must apply.

The Department also referred to the 
recipient notification notices sent to Butt 
on 5 March 1997, 5 September 1997 and 
15 December 1998 and the events Butt 
was obliged to tell the Secretary about, 
including whether she or her partner were J
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self-employed or, if  she was paid on an 
estimate, whether their combined taxable 
income was likely to be more than 
$35,697.20 for the 1995/96 tax year or, in 
the second notice $36,403.40 for the 
1996/97 or 1997/98 tax years. On 
23 June 1998 Butt was notified that she 
must advise the Secretary if her income 
would be more than $41,140.00 in the 
1997/98 tax year.

In determining any overpayment the 
Department submitted that it is the dif­
ference between family payment calcu­
lated on the basis of an estimate and what 
should have been paid based on actual 
figures which provides the amount of the 
overpayment.

Butt’s submissions
Butt submitted that she was diligent in 
advising Centrelink about variations in 
her income. She was aware that the esti­
mates were used to calculate her income. 
She was not aware that the calculation of 
family payment could be done on any 
other basis.

Butt referred to a Centrelink Ques­
tion Guide and Butt’s answer sheet, 
com pleted on 1 November 1997 in 
which question 7 asks:

Have any of the changes listed below hap­
pened to you...  since 30 June 1997 that you 
have NOT ALREADY TOLD US about?...
•  you . . .  are self employed and your com­

bined taxable income is likely to go up

• your income in 1997/98 will be less than 
your income in 1996/97 and you wish to 
have your Family payment and/or 
Childcare Assistance assessed on your 
1997/98 income

(This may have happened because you 
stopped work, reduced your hours of work, 
took leave without pay or separated)
Butt did not respond to this question 

on her answer sheet because the notifi­
able event occurred in March 1997. Butt 
submitted that the Secretary, in advising 
Butt when she needed to contact the Sec­
retary in various notification letters, had 
provided figures to Ms Butt, which were 
10 per cent above her estimate. Butt un­
derstood that it was not until the figure 
provided was reached, that she was re­
quired to notify the Secretary.

Butt argued that there was no basis on 
which her base tax year should have 
changed during the relevant periods. She 
argued that s. 8 85 of the Act did not stand 
alone to empower the Secretary to recal­
culate the rate of family payment with­
out reference to s.1069 because, if that 
was so, it would make S.1069-H21 oti­
ose. Section 885 only applied when 
there was a request in writing for an esti­
mate to be used under S.1069-H21. Ad­
ditionally, if  Butt had been overpaid

family payment, she had received those 
payments in good faith.

Request to use estimate must be made
The Tribunal found that the meaning of
S.1069-H21 was clear:

A recipient must request in writing that a de­
termination be made recalculating entitle­
ment to family payment using an estimate 
provided. The person must agree that the per­
son’s rate of family payment for that tax year 
is to be recalculated if the person’s actual in­
come for that tax year exceeds 110 per cent of 
the amount estimated by the person 
(s. 1069-H21 (d)), that is, the person agrees to 
a recalculation being done in the future when 
actual figures are known. If the above request 
is made, and agreement is given, the base tax 
year changes to the tax year in which the re­
quest is made. However, the recalculation 
only has effect if the actual income exceeds 
110 per cent of the amount estimated. 

(Reasons, para. 25)
The Tribunal found that Butt did not 

make a written request that the Secretary 
use her estimate. She was doing no more 
than providing estimates as requested by 
the Secretary. Butt did not know that she 
had a choice about how her family pay­
ment was calculated.

Effect of notifiable event
The Tribunal found in March 1997 a no­
tifiable event occurred and that until that 
time Butt’s family payment should have 
been calculated using her base tax year 
income, that is, her income for the year 
ending 30 June 1996 ($39,068).

The Tribunal found that Ms Butt was entitled 
to be paid family payment at a rate based on 
her base tax year income as she did not ask the 
Secretary in writing to use her estimate in or­
der to determine a rate applying S.1069-H21. 
Although notifiable events occurred during 
the relevant period, Ms Butt’s income for the 
tax year in which the notifiable event occurred 
was then not available to the Secretary to de­
cide if it exceeded the tolerance allowed, nor, 
on her estimates, was it likely to exceed 
110 per cent of her income for the base tax 
year. Section 1069-H18 can now be applied 
but not s. 1069-H19. That provision cannot be 
revisited (see Dyson). If the base tax year 
changes in order to calculate a rate, it only 
changes until the end of the family payment 
period, the calendar year (Dyson). 

(Reasons, para. 28)
The Tribunal found that the Depart­

ment had incorrectly calculated Butt’s 
rate of payment from August 1996. Esti­
mates were used but without a request 
being made under S.1069-H21. Conse­
quently the Tribunal found that s.885 
was not applicable. That section had no 
role to play.

Amount of debt
The Tribunal concluded that Butt had 
underestimated her income but the rate

of family payment was not worked out in 
accordance with s.1069. The Tribunal 
therefore sent the matter back to the De­
partment for recalculation of Butt’s enti­
tlement using base year income. This 
might mean there would still be an over­
payment.

Any such debt which may arise was 
the difference between what should have 
been paid to Butt using her base tax year 
income and what she had already been 
paid. The recalculations, however, were 
not being done under ss.l223(3)(b)(ii), 
regard no longer being had to an estimate. 
Section 1223(3) did not apply. Turning to 
ss. 1223(1) and (5) the Tribunal deter­
mined that it was only the amount over­
paid after 1 October 1997 which was a 
debt due to the Commonwealth.

Waiver of debt

The Tribunal concluded that pursuant to 
s.1237A(1) any debt arising following 
recalculation of entitlement should be 
waived.

Subsection 1237A(1) provides that the Sec­
retary, and on review this Tribunal, must 
waive the right of the Commonwealth to re­
cover the debt attributable solely to adminis­
trative error if the payment is received in 
good faith ... The payments were received by 
Ms Butt in good faith. The Tribunal finds that 
Ms Butt thought that the legislation was be­
ing correctly applied to her, that she complied 
with the Secretary’s notices and that she pro­
vided estimates to the Secretary when asked. 
Recipients in those circumstances, under­
standing their payments to be correct, budget 
for and spend those payments accordingly. 
... those estimates should not have been 
used. Ms Butt did not contribute to the ad­
ministrative error. She did not ask for her esti­
mates to be used. She estimated her income 
to the best of her ability when asked to do so. 
She received the payments of family pay­
ment in good faith not being aware that the 
Act provided for her family payment to be 
calculated on a different basis.

(Reasons, para. 32)

Formal decision

The decision under review was set aside 
and the Tribunal remitted the matter to 
the applicant with directions that:

• the rate o f family payment payable to 
Ms Butt was be recalculated from 
1 August 1996 in accordance with the 
Tribunal’s reasons;

• the amount of family payment since 
1 October 1997 to which Ms Butt was 
not entitled was a debt due to the 
Commonwealth; and

• recovery o f the debt should be waived 
under s.1237A(1) of the Social Secu­
rity Act 1991.

[M.A.N.]
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